top of page

Manage je team als een sportteam

Met een zeer ervaren hockeycoach besprak ik vandaag wat inzichten vanuit de sport kunnen bijdragen aan het goed laten functioneren van teams binnen bedrijven. In ons gesprek kwamen drie elementen boven drijven: (1) een goede voorbereiding op de werkdag, (2) een glashelder doel en (3) een stimulerende omgeving gericht op leren en experimenteren.

Lean Team

Ewout Boelens, de coach in kwestie vroeg mij: “Het is binnen de sport onvoorstelbaar dat je zonder teambespreking het veld op stapt. Hoe zit dat binnen bedrijven?” Daar had Ewout gelijk een gevoelig punt te pakken. Binnen heel veel organisaties is het gebruikelijk om na binnenkomst gelijk achter een pc te kruipen en te beginnen aan het werk. Dit is typisch gedrag in organisaties waarbinnen collega’s van elkaar niet weten wat zij doen. Dit gebrek aan transparantie leidt op de lange termijn tot statische organisaties, waar het werkklimaat onveilig is en het teamgevoel ver te zoeken.

De dagstart neemt binnen lean zo’n belangrijke plaats in om juist die transparantie te vergroten. Door dagelijks contact over het werk bereik je een gezamenlijke focus en verminder je de kans op sluimerende onvrede onder collega’s.

Het twee punt dat wij bespraken ging over doelen, die in de sport vaak veel duidelijker zijn dan binnen andere organisaties. Bij het hockey is op lange termijn het kampioenschap het doel en op korte termijn winnen van de wedstrijd het doel. Of je nu de keeper of de spits spreekt, ieder van hen zal een antwoord in deze lijn geven. Binnen bedrijven is zo’n eenduidig beeld van wat het doel van de organisatie is er vaak niet. Als zo’n doel er op papier wel is, speelt het bij de gemiddelde medewerker vaak geen rol in het dagelijkse handelen.

Het model dat Mike Rother in zijn boek Toyota Kata presenteert hielp Ewout en mij te begrijpen waarom het hebben van zo’n doel zo belangrijk is: tijd binnen de sport en in organisaties is beperkt. Succesvolle teams houden zich bezig met die obstakels die hun tegenhouden succesvol te zijn. Dit kan alleen als er een helder en een gedeeld beeld is van wat succes is.

Ewout is ook actief in de theatersport, wat ik vertaal als de kunst van de improvisatie. Samenwerking is essentieel bij deze kunstvorm en de basisafspraak die zij hebben is die van “ja, en”. Iemands bijdrage is altijd waardevol en daar bouwen we als team op verder. Daar kunnen wij binnen organisaties een hoop van leren. Hoe vaak horen mensen geen “ja, maar” op hun ideeën? En wat doet dat met de motivatie van diezelfde mensen?

Eén van Ewouts uitgangspunten is dat een coach niet voorzegt, maar bevraagt op afspraken. Het is belangrijk voor een hockeycoach om zijn/haar spelers in te laten zien wat de effecten zijn van hun handelen. Door zelf in te zien wat goed werkt en wat nog niet zo goed werkt leren de spelers het spel beter te begrijpen. De PDCA binnen lean is er in de basis ook op gericht medewerkers gestructureerd te laten leren wat het effect van hun ideeën is. Omarm de inbreng en kijk via experimenten wat de effecten zijn. Hierdoor groeit de kennis over de processen, wat een belangrijke basis is om structureel beter te worden.

Tot slot, teams die goed presteren hebben het over het algemeen ook erg leuk samen. Als coach en/of manager heb je de prachtige taak om hun hierbij te helpen door een duidelijke structuur neer te zetten waarin samen beter worde voorop staat!

PS Ewout en ik spraken ook nog over onze inspiratiebronnen Steven Pont, John Wooden en William Edwards Deming. Over deze mannen meer in mijn volgende blog!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page